Fødevarer

2Lift / Industrier / Fødevarer

Hygiejnisk og rengøringsvenligt løftegrej for fødevareindustrien
– GMP-optimeret løftevogn i rustfrit stål

Når man er på udkig efter løftegrej til fødevareindustrien, er det naturligvis af højeste vigtighed, at mekanisk funktionalitet, holdbarhed og pålidelighed er helt i top. Uden disse kvalitetstræk, rækker en industriel løftevogn til intenst dagligt brug ikke langt.

Dog er der også nogle andre egenskaber for løfteudstyr, som helt essentielle, når det drejer sig om ideelt design, komponent- og materialevalg for minilifte særligt stilet mod fødevareindustrien.

Nogle af de kvaliteter, som vi med særlig omhu har indarbejdet i vores løftevogne til fødevareindustrien er:

Hygiejnisk løftegrej i rustfrit stål for fødevareindustrien. Løft af dolly. 2Lift ApS.

– Hygiejnisk
– Nem at rengøre

– Korrosionsbestandig

… samtidig med, at liften som en naturlighed lever op til de obligatoriske minimumskrav i forhold til at være:

– Stærk
– Pålidelig
– Holdbar
– Ergonomisk
– Sikker

Når det drejer sig om løftevogne for fødevareindustrien, er kravene høje på næsten alle parametre – lige fra funktionalitet til styrke, fra hygiejne til let rengøring og fra ergonomi til sikkerhed.

Vi har fra vores kunder hørt mange historier, som beskriver de typiske udfordringer, man har med løfteudstyr i fødevareindustrien. Måske vækker nogle af disse problematikker genklang?:

  • Hyppigt og repetitivt at skulle løfte, rotere, tippe, hælde og tømme store skåle, tønder, beholdere og kasser i industrielle mejerier, køkkener, bagerier, bryggerier og lignende slider hårdt på udstyret i det lange løb.
  • Hvis produktionsmiljøet er meget salt eller surt, kæmper de fleste metaller en hård kamp med at forblive korrosionsbestandige.
  • Og hvis man så yderligere tilføjer vigtigheden af hygiejnisk design, materialer og rutiner for at sikre produktrenheden, så står de fleste løftevogne over for udfordringer af betydelig karakter.

Således er det at finde det optimale løftegrej til et produktionsmiljø i fødevarebranchen ikke nødvendigvis en let opgave.

Men vi håber, at vi kan hjælpe. 

I 2Lift har vi mange års erfaring med at designe og fremstille GMP optimerede hygiejniske løftevogne i rustfrit stål til fødevareindustrien.

Det er vores oplevelse, at hovedingredienserne i at skabe den idelle hygiejniske miniløfter består af en blanding af:

  • Komponenter i høj kvalitet i det optimale materialevalg (austenistisk rustfrit stål).
  • Innovativt design, som faciliterer let rengøring.

Vores hygiejniske løftegrej kan løfte og håndtere alt lige fra ruller og spoler, tønder, tromler og andre beholdere, atypisk dimensionerede paller til kasser i alle former og størrelser.

Hygiejniske el løftevogne i rustfrit stål for fødevareindustrien. 2Lift ApS.

Vores kernekompetence er at designe skræddersyet løftegrej. Således kan vi tilpasse vores lifte til et hvilket som helst behov.

– Måske er der behov for en særligt dimensioneret lift, som skal kunne manøvrere smalle og trange steder?

– Eller måske er der brug for et specielt endnu-ikke-set løfteværktøj til håndtering af en unik last?

Uanset, hvad der end måtte være behov for, gør vi vores bedste for at tilpasse liften og lift-delene. Vi kan sågar designe helt fra bunden.

Hvis det, som der er behov for, imidlertid er mere standard og mindre krævende, så har vi også en bred vifte af standardløsninger, som muligvis også kunne være et ideelt match.

Fordelene ved elektrisk løftegrej fra 2Lift
– Når innovativt design kombineres med rustfrit stål

Industrielle rustfri løftevogne til fødevareindustrien. Hygiejnisk, korrosionsbestandigt og rengøringsvenligt løftegrej. 2Lift ApS.

Ud over de ressourcer vi lægger i udviklingen af det optimale design, er valget af rustfrit stål nok noget af det vigtigste, når det drejer sig om at sikre, at vores løftegrej er både stærkt, hygiejnisk og let at rengøre.

På denne måde sikrer vi, at en industriel minilift fra 2Lift lever op til de nødvendige industrielle regelkrav gældende for de forskellige grene i fødevareindustrien (om det så er fx GMP (Good Manufacturing Practices) og/eller Guidelines for Materials of Construction for Equipment in Contact with Food udgivet af EHEDG (European Hygiene Engineering and Design Group).

Ud over at være et sikkert og sundt ergonomisk valg for personalet, så er en 2Lift el løftevogn for fødevareindustrien kendetegnet ved at opfylde følgende kriterier:

– Stærk og pålidelig. Rustfrit stål har en fremragende levetid og kommer ikke så let til at lide under metaltræthed som så mange andre typer metaller. Kombinerer man denne kvalitet med godt håndværk i form af kompetent smedearbejde, så er der udsigt til, at løftegrejet kan arbejde hårdt i rigtig mange år, før det når en velfortjent pensionsalder.

– Sikrer høj produktrenhed. Rustfrit stål er en meget stabil og inert type legering, som ikke reagerer med fødevarer eller væsker på nogen signifikant måde. Således er industrielt løftegrej fra 2Lift et godt valg, hvis man skal leve op til fødevarereglerne, som fx fremsat af Europa-Kommisionen:

“FCMs [Fødevare kontakt materialer] bør være så tilstrækkeligt inerte, at deres bestanddele ikke har negativ indflydelse på hverken forbrugernes helbred eller kvaliteten af fødevarerne.”[egen oversættelse]

– Korrosionsbestandig. Rustfrit stål er beskyttet af en usynlig selvreparerende tynd film af kromoxid. Denne film skabes helt automatisk (og genskabes, når den beskadiges) ved tilstedeværelsen af oxygen. Så behandles rustfrit stål optimalt, er det selvopretholdende.

– Let at rengøre. Kombinationen af minimale forekomster af revner og huller i designet og rustfrit stål er hygiejnisk ideel. Rustfrit stål er ikke-absorberende og kan fremstilles, så det har en meget glat overflade (en lav overfladeruhed), hvilket gør det meget let at rengøre. En lav overfladeruhed (Ra) hjælper til at forebygge uønsket ophobning af mikroorganismer og bakterier, hvilket reducerer risikoen for kontaminering af næste produktionsrunde.

Hygiejnisk, rengøringsvenligt rustfrit løftegrej for fødevareindustrien. 2Lift ApS.

Materialeudvalg?
– Austenistisk rustfrit stål (AISI 304 og AISI 316L)

Der findes mange typer af legeringer i rustfrit stål, men dem som oftest anvendes i udstyr, som kommer i kontakt med fødevarer, er dem fra den austenistiske rustfri stål ‘familie’, AISI 304 og AISI 316L (stålllegeringen 316 omtales på engelsk endda som “Food Grade” legeringen).

Styrken ved disse to stållegeringer er, at de begge indeholder omkring 10-12% nikkel og omkring 17-18% krom, hvilket, når de kombineres, gør stålet både let at smede med (hvilket er en fordel for os) samt meget robust og korrosionsbestandigt.

Det, som primært adskiller AISI 304 fra AISI 316L, er tilføjelsen af omkring 2% molybdæn for 316Ls vedkommende. Denne tilføjelse forstærker 316Ls beskyttelse med rust, og gør den således en smule mere korrosionsstandhaftig end sin lavere nummererede søskende.

Så mens AISI 304 kan være et passende valg for de fleste fødevareproduktionsmiljøer fx for mælk og andre mælkeprodukter, kan AISI 316L være det bedste valg når miljøforholdende er særligt udfordrende. Med særligt udfordrende mener vi, når mijøet er kendetegnet ved en særlig høj tilstedeværelse af ætsende stoffer, typisk forårsaget af en høj koncentration af svovl eller klorid.

Således er AISI 316L ofte det foretrukne valg for salte eller syrlige fødevareproduktionsmiljøer, som det er tilfældet ved fremstilling af fx ost, sojasovs, hvidvin, sennep, eddike og marmelade (reference).

2Lifts rustfri lifte er særdeles rengøringsvenlige

At være i stand til at kunne rengøre løftegej på både let og grundigt vis er helt essentielt – både af hygiejniske årsager samt for at forebygge korrosion på den lange bane.

Vores løftevogne af rustfrit stål ikke bare tolererer en grundig rengøring, de stortrives faktisk på hyppig rengøring. Faktisk kan man ikke rengøre dem for meget! De hverken nedslides hurtigere eller svækkes ved rengøring.

Vi har designet vores miniløftere for fødevareindustrien på en sådan måde, at de favner effektiv og hyppig rengøring. En grunding aftørring eller nedspuling med varmt vand, med eller uden rengøringsmiddel, er perfekt behandling for vores rustfri lifte.

Eksempler på, hvad der gør 2Lift-designet hygiejnisk og rengøringsvenligt

Vores hygiejniske designs primære opgave er at undgå så mange revner og huller som muligt for at undgå at uønsket støv, snavs og fødevarematerialer sætter sig i sprækker og fordybninger. Som allerede nævnt, øger sådanne tilfælde ikke blot risikoen for fødevarekontaminering, men også korrosion.

For at kunne optimere på renheden, så er vores løftevogne designet således, at man nemt tilgå alle indre og ydre dele for en grundig afvaskning eller aftørring.

Og eftersom løftemekanikken inde i vores lifte også består af rustfrit stål (uden tilstedeværelsen af nogen form for olie eller smørelse), kan dette område også let rengøres efter behov.

Til monteringen af en minilift, anbefaler vi ofte at anvende sekskantede skruer, da disse er meget lette at rengøre ved fx nedspuling. Dog kan vi også samle løftegrejet med knaphoved skruer og fylde fordybninger med silikone, hvis man vurderer, at dette er det optimale valg.

Hjulene på vores løftegrej er også fødevaregodkendte og således også rengøringsvenlige.

Galleri med el løftevogne for fødevareindustrien
– Eksempler på standard og skræddersyede løfteløsninger

Elektrisk tøndeløfter og tromlevender i korrosionsbestandigt rustfrit stål. Løfteværktøjet, en sakseklemme, er kombineret med en drejeenhed, hvilket muliggør både løft og rotation af lasten.

Model ERU-EC: Elektrisk drejeenhed med sakseklemme til tønder

I dette eksempel på en elektrisk tøndeløfter, gribes tønden med bånd monteret på en sakseklemme.

Denne løsning for tøndehåndtering muliggør at rotere tønden til siden, 180° i hver retning. Den maksimale løftekapacitet er 100 kg.

Skræddersyede løftevogne i rustfrit stål til fødevareproduktion. Her ses et specialværktøj designet til at løfte og rotere en chokoladeform.

Model SRU-SPT: Drejeenhed med værktøj til fødevareform

Med dette løftegrej kan værktøjer for produktionsudstyr let løftes og roteres.

Denne specifikke løsning er tilpasset en formstøber til chokolade, men designet kan let tilpasses andre enheder med andre geometrier.

Den maksimale løftekapacitet er op til 250 kg.

Rustfri og korrosionsbestandig elektrisk rulleløfter for håndtering af fx papir, film eller folie. Løfteværktøjet kan løfte og vippe rullen.

Model ERM: Elektrisk rullemanipulator

Med denne elektriske rulleløfter, løftes rullen i kernen via en elektrisk aktiveret dorn og kan tippes op til 90°, hvilket fx muliggør let placering på en dorn.

Kernen på rullen holdes fast på dornen via en tandplade. Når rullen er sikkert fastholdt, kan den tippes op eller ned eller vendes til horisontal eller vertikal kerneposition.

Dette er den ideelle løsning for ruller uden aksler, f.eks. når en rulle skal løftes og tippes fra en palle og placeres på en dorn.

Løsningen er fleksibel i forhold til kernediameter og kan håndtere ruller på op til 350 kg.

Rustfri høj løftevogn ideel til fødevarebranchen. Her er løfteværktøjet en vinkelformet gaffel i stand til at løfte en dolly med to plastikkasser.

Model F: Gaffel til dolly

Ved brug af denne pallestabler løsning kan en dolly med kasser løftes til den ønskede højde med det formål fx at tømme eller fylde kasserne.

Gaflerne kan naturligvis tilpasses andre laste. Denne pallestabler kan løfte op til 280 kg.

Mobil løftekran med særlig elektrisk aktiveret griber på en kranarm til håndtering af lettere objekter såsom dunke. 2Lift Aps.

Model CA: Elektrisk griber til dunk

Med denne elektriske skræddersyede griber, kan man løfte en dunk med en griber og dernæst placere den ved brug af en bomarm.

Denne løsning kan løfte dunke på op til 80 kg.

Skræddersyet miniløfter til udskiftning af maskindele.

Model ERU-SPT: Elektrisk nivellerings- og drejeenhed med specialværktøj

Ved udskiftning af maskindele i produktionen, er sikker og præcis håndtering altafgørende. Med dette løftegrej, holdes og nivelleres en maskindel sikkert før den placeres på en maskinaksel.

maksimale løftekapacitet er 150 kg.

Specialdesignet elektrisk løftegrej i rustfrit stål med specialbygget gaffel til håndtering af trolleys i fødevareindustrien.

Model ERU-ST: Elektrisk drejeenhed og værktøj for trolley

Med dette elektriske løfteudstyr gribes en trolley med et værktøj monteret på en drejeenhed. På denne måde kan trolley’en løftes og roteres, hvilket fx gør det muligt at placere den med bunden opad i forbindelse med rengøring eller overføre indhold i produktionsøjemed.

Denne løsning tillader en last på på til 150 kg.

Vi håber, vi kan hjælpe med at finde den optimale løsning

2Lift er vi specialiseret i at skræddersy løftegrej i særlig høj kvalitet til intensivt industrielt brug. Takket være de fleksible principper i modulært design (vi har døbt vores overordnede designlinje 2Lift Modular Design), kan vi bygge og tilpasse vores lifte til et næsten hvilket som helst behov. Hvis behovene rækker ud over vores eksisterende modulære designs, er dette ikke noget problem, da vi let kan specialtilpasse vores produkter.

Vi vil gøre vores bedste for at tilpasse vores løftevogne optimalt til unikke arbejdsområder og leve op til de specifikke standarder og regler for en given industri. (Vi fremstiller også GMP optimerede minilifte til pharmaindustrien og har en bred vifte af løsninger rettet mod lagerindustrien.

For at få et indblik i nogle af vores skræddersyede løsninger, anbefaler vi at besøge vores side for specialløsninger, og der er spørgsmål af den ene eller anden art, er man meget velkommen til at kontakte os.

Andre brancher

Kvinde i personligt beskyttelsesudstyr, som håndterer en maskine i et pharma-miljø.

Pharma

Se eksempler på den GMP-optimerede pharma miniløfter til renrum – for opretholdelse af produktionsområdekontrol og forhindring af produktkontaminering.

LÆS MERE

Mandlig arbejder i et lagermiljø.

Lager

Se forskellige eksempler på den fleksible, stærke og ergonomiske lager lift ideel for workflow optimering i enhver type af lagermiljø i enhver type industri.

LÆS MERE


Gå til vores hovedside for brancher for et overblik over, hvordan vi tilpasser os forskellige arbejdsmiljøer.

Gå til forsiden.