Værktøj til lifte

Vores brede udvalg af ergonomisk løfteværktøj til vores løftevogne
Til hjælp med løft og håndtering af laster har vi designet et bredt udvalg af løfteværktøj, som kan monteres på vores løftemaskiner.
Et løfteværktøj er den del af løfteløsningen, der forbinder løftemaskinen med den last, der håndteres. Da løfteværktøjet er den ‘yderste’ del af løsningen og i direkte kontakt med lasten, kaldes det også for en “end effector.”
Som følgende navne indikerer, skelner vi mellem et værktøj, der kan manipulere en last, og et, der ikke kan.
– Når du skal mere end blot løfte en last op og ned, har du brug for en manipulator. Ud over at løfte kan en manipulator også rotere, vippe eller svinge en last.
– En ikke-manipulator kan kun holde eller støtte en last under den vertikale bevægelse. Den løfter en last op og ned uden yderligere manipulation.

Vores tre kategorier af løfteværktøj
Hos 2Lift kan vi tilbyde tre kategorier af løfteværktøjer: manipulatorer (tilgængelige i både elektriske og manuelle versioner) samt ikke-manipulatorer.
For mere detaljeret information om hver type løfteværktøj, følg venligst linkene nedenfor. For et bredere overblik over alle typer løfteværktøjer, fortsæt venligst blot med at læse.

Elektriske manipulatorer
Elektriske manipulatorer er løfteanordninger, som i sig selv kan drejes, svinges eller på anden måde bevæges elektrisk for at hjælpe med at placere lasten.

Manuelle manipulatorer
Manuelle manipulatorer er løftehjælpemidler, som via håndkraft kan bevæge en last til en ønsket position ved f.eks. at rotere, tippe eller svinge den.

Ikke-manipulatorer
Ikke-manipulatorer er simple løfteværktøjer til materialehåndtering. Disse redskaber er typisk designet til at kunne håndtere en bestemt type belastning og findes i utallige forskellige versioner.
Hvordan fungerer de tre typer løfteværktøjer?
Ud over muligheden for lastmanipulation ligger de væsentligste forskelle mellem disse tre typer løfteværktøj i deres drivkraft og drivkrafts-assistanceniveau.
Forskellene kan forklares således:
– Drivkraft: den metode (energikilde), hvormed løfteværktøjet udfører sin funktion – enten ved elektrisk strøm eller gennem menneskelig kraft.
– Drivkrafts-assistance: omfanget af teknologisk eller elektrisk assistance, der kræves for at betjene løfteværktøjerne, herunder elementer som motorer, programmering, aktuatorer, kontakter, sensorer osv., der er nødvendige for at betjene løfteværktøjet. Dette bestemmer også det niveau af fysisk involvering, der kræves fra operatøren.
Elektriske manipulatorer:
– Til tunge, mere komplekse løfteoperationer … Alt, hvad der kræves, er et tryk på en knap
Elektriske manipulatorer fungerer, som navnet antyder, ved hjælp af elektricitet. Dette reducerer betydeligt – eller praktisk talt eliminerer – enhver fysisk belastning på operatøren.
Operatøren kommer typisk ikke i direkte fysisk kontakt med lasten, da al manipulation styres på afstand ved blot at trykke på knapperne på en fjernbetjening.
Elektriske manipulatorer er et rigtig godt valg, når du har brug for at …
– Manipulere en meget tung last, som ville være vanskelig eller usikker at håndtere manuelt
– Manipulere en tung last hurtigere, end hvad der er muligt med en manuel manipulator
– Manipulere en last langt fra dens tyngdepunkt. Jo længere løftepunktet er fra tyngdepunktet, desto mere udfordrende bliver processen, da det kræver mere styrke at løfte, stabilisere og balancere lasten. Dette gælder især for laster med ujævn vægtfordeling.
– Løfte fra positioner, der ikke er direkte tilgængelige, såsom høje hylder eller trange rum.
– Flytte eller manipulere en last til en forudbestemt vinkel, såsom at vippe en tønde eller kasse med præcision.

Manuelle manipulatorer:
– Til lettere, mere taktile løfteopgaver … når du har brug for mere direkte kontrol
Manuelle manipulatorer er afhængige af menneskelig kraft for at kunne fungere, men deres intelligente ergonomiske og mekaniske design reducerer betydeligt den fysiske belastning på operatøren.
De typiske metoder til manuelt at manipulere en last inkluderer det at dreje den direkte med hånden, bruge et håndsving eller betjene et håndtag på et hjul.
Manuelle manipulatorer er et rigtig godt valg, når du har brug for at …
– Manipulere lettere laster, hvor der ikke kræves strøm fra elektriske systemer.
– Dreje noget tættere på dets tyngdepunkt, hvilket minimerer den manuelle indsats nødvendig for at flytte lasten.
– Anvende taktil kontrol og præcision ved manipulation af lasten, hvilket giver mulighed for finere justeringer.
– Dreje lettere laster hurtigere, end hvad der er muligt (tilladt) med en elektrisk manipulator, hvilket øger hastigheden og fleksibiliteten i visse opgaver.

Ikke-manipulatorer:
– Til enkle løfteopgaver … når du også ønsker fordelene værktøjs-alsidighed
Ikke-manipulatorer fungerer ved passivt at støtte eller holde en last. Som navnet antyder, manipulerer en ikke-manipulator ikke aktivt lasten.
I nogle tilfælde – men ikke altid – kan der dog være et vist behov for manuel indsats i læsse- eller aflæsningsprocessen, f.eks. ved at skubbe en last op på en platform eller dorn.
Ikke-manipulatorer er et rigtig godt valg, når du har brug for at…
– Løfte noget vertikalt – blot at hæve eller sænke en last uden behov for manipulation.
– Bruge det samme værktøj til forskellige laster, f.eks. ved at bruge en gaffel til at løfte både paller og kasser, hvilket giver en alsidighed på tværs af forskellige lasttyper.

Nogle gange er den optimale løsning et mix af forskellige typer værktøjer
På grund af de forskellige funktioner i de tre kategorier af løfteværktøjer, er den bedste løsning nogle gange en kombination af forskellige værktøjer. For eksempel sker det ikke så sjældent, at vi kombinerer en ikke-manipulator med enten en elektrisk eller manuel manipulator.
Ikke-manipulatoren vil typisk blive brugt til at holde eller gribe om lasten, mens manipulatoren anvendes til at udføre yderligere bevægelser, såsom at rotere eller vippe lasten.
Primære forskelle på vores løfteværktøjer
Egenskab | Elektriske manipulatorer | Manuelle manipulatorer | Ikke-manipulatorer |
---|---|---|---|
Drivkraft | Elektrisk | Menneskelig kraft | Ingen eller elektrisk |
Drivkrafts-assistance | Fuldt ud assisteret | Ingen | Ingen eller fuldt ud assisteret |
Vægthåndterings-kapacitet | Høj | Medium til lav | Varierer |
Manipulationshastighed | Høj med tunge laster | Medium med tunge laster. Hurtig med lettere laster. | Ingen, manipulerer ikke. |
Præcision og kontrol | Høj (når en bestemt placeringsvinkel kræves) ellers medium | Høj | Medium |
Har du en last med særlige dimensioner eller et arbejdsområde med pladsudfordringer? Intet problem!

De fleste af vores standard-løfteværktøjer kan nemt tilpasses en bestemt last eller situation. Og hvis du har større krav, end end dem, vi kan møde med tilpasning af vores standardværktøjer, vil vi skræddersy dine løfteværktøjer fra bunden.
Uanset hvad, vil vores ingeniører arbejde tæt sammen med dig for at designe den helt optimale værktøjsløsning, som passer til perfekt til dine unikke behov.
Takket være den fleksibilitet, der er indbygget i vores modulære design, er mange af vores manipulatorer og ikke-manipulatorer kompatible med vores hurtige værktøjsskifte-system (RTC).
Dette system gør det super nemt at skifte løfteværktøjer på den samme løftevogn. For eksempel kan du hurtigt skifte fra en manuel rullemanipulator til en V-blok eller dorn, hvilket øger effektiviteten på løfteopgaverne.
Vi har tænkt grundigt over valget af materialer i og på løfteværktøjerne

Når du vælger en løfteløsning hos 2Lift, er det af største vigtighed for os at sikre, at de materialer, der anvendes i løfteværktøjerne, er perfekt tilpasset dit arbejdsmiljø og -situation. Derfor, som standardpraksis, vil alle vores værktøjer være lavet i rustfrit stål uanset hvilken stållegering der er anvendt i selve løftevognen.
Årsagen til dette er, at rustfrit stål ikke kræver overfladebehandling, da det er ‘selvhelende’ (eksponering for ilt regenererer den beskyttende overfladefilm). Stål derimod kræver overfladebehandling, som kan slides af over tid, hvilket øger risikoen for kontaminering. Men selvfølgelig, hvis dine behov kræver det, så kan vi naturligvis producere dit værktøj i stål.
Eftersom løfteværktøjet er den del af løfteløsningen, der kommer direkte i kontakt med lasten, vil det naturligt være mere udsat for slitage. Ved at bruge rustfrit stål sikrer vi, at vi ikke får problemer med, at overfladebehandlingen slides af eller falder af.
Udover valget af stållegering, lægger vi også stor vægt på valget af materiale på løfteværktøjerne. For eksempel, hvis lasten er et slutprodukt, bør håndteringen være særlig skånsom og forsigtig. For at sikre, at lasten ikke bliver beskadiget på nogen måde, kan vi sætte plast på værktøjets kontaktflader for at forhindre ridser eller mærker på lasten.
Og sidst, men ikke mindst, så designer vi vores minilifte således, at de er så lette som muligt, samtidig med at de bevarer stor styrke og holdbarhed, hvilket sikrer sikker og nem manøvredygtighed.
Enkelhed er konge, når det handler om sikkerhed:
– Jo simplere værktøjerne er, desto mindre er fejlmargenen
For at øge brugersikkerheden bestræber vi os på at holde vores værktøjer så enkle som muligt, samtidig med at vi sikrer, at de er fuldt ud i stand til at udføre de opgaver, der kræves for optimal lasthåndtering.
Vi har en simpel regel, der guider os i vores designproces: jo mere kompleks et værktøj er, desto større er sandsynligheden for fejl. Derfor gælder det, at jo færre måder en bruger kan manipulere en given last på, desto højere er sikkerheden ved opgaven.
Når vi designer vores manipulatorer, vurderer vi omhyggeligt alle potentielle sikkerhedsproblemer relateret til de forskellige bevægelser, som manipulatoren skal udføre. Manipulatorens bevægelsesmuligheder kaldes frihedsgrader, og der kan være maksimalt 6 frihedsgrader. Dog er det meget sjældent at have hele seks frihedsgrader.
Hvis vi skal vurdere sikkerhed i forhold til frihedsgrader, så er ikke-manipulatorer den sikreste løsning, da de slet ikke manipulerer lasten. Dog introducerer løftevognen stadig én frihedsgrad – nemlig løft af værktøjet op og ned.
Når vores minilifte kombineres med enten elektriske eller manuelle manipulatorer, vil man typisk kunne opnå 2-4 frihedsgrader: vertikal bevægelse (op og ned), rotation, svingning og / eller tipning.
Vi har en holistisk tilgang til alle vores løfteløsninger
– Værktøjet skal fungere optimalt sammen med alle de øvrige liftkomponenter
Det at skabe en effektiv og funktionel løfteløsning er ikke nogen tilfældig fragmenteret proces, hvor man blot monterer et løfteværktøj på en lift. Man skal omhyggeligt overveje, hvordan hver komponent arbejder sammen med alle de øvrige dele af liften.
Et område, som kræver særlig opmærksomhed, er liftens bensæt. For eksempel, hvis du har brug for en platform, der kan sænkes helt ned til gulvet, så skal afstanden mellem benene justeres, så platformen kan passere frit mellem dem.
Alternativt, hvis benene skal kunne glide ind under en palle, er platformen nødt til at være smallere og ikke kunne sænkes helt ned til gulvet.
Overvejelser som disse er helt afgørende for at sikre en funktionel og effektiv løfteløsning, der opfylder de særlige behov, som måtte gøre sig gældende.
Tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis du har nogen spørgsmål.
Gå til vores produktside for at se, hvordan vores produkter kan hjælpe dig i din branche og arbejdssituation.
Gå til forsiden.